Coaches zetten zich in voor jeugdsport

Vier voormalig Olympisch kampioenen zetten zich  belangeloos in voor het jeugdsportinitiatief om de kinderen te begeleiden. De coaches treden op als vertrouwenspersoon en bieden advies.

Han Kulker

Han Kulker is een voormalig middenafstandsloper, die zich vooral manifesteerde op de vijftienhonderd meter. Hij werd op deze afstand Europees indoorkampioen, veroverde op de middellange afstanden in totaal elf Nederlandse titels en nam deel aan de Olympische Spelen.Han Kulker

Hoewel topsport hard werken is, moet het volgens Han vooral leuk zijn. Als je als coach vanuit het plezier in de sport een goede basis neerzet, manifesteert het talent zich min of meer vanzelf. Vervolgens moet de coach de juiste richting te wijzen en de juiste begeleiding geven.

Wat Han destijds in zijn eigen coach waardeerde, was dat hij enorm ervaren was. Hij gebruikte zijn ervaring om van hem een betere atleet te maken. Han probeert dat op zijn beurt ook. Hij deed mee op NK’s, EK’s, WK’s en de Olympische spelen in 1988.

In Nederland is atletiek een vrij kleine sport. Er komen dan ook relatief weinig talenten door. Han wil daarom de toppers te steunen waar dat kan. Als loop- en conditietrainer heeft hij dat al in vele sporten gedaan; nu als jeugdtrainer bij Leiden Atletiek. Han ziet het als zijn taak om te zorgen dat er talent binnenkomt en dit verder te ontwikkelen.

Sylvia Karres

Sylvia Karres heeft in haar hockeycarrière veel gewonnen, met als hoogtepunten goud op het EK in Barcelona (2003), een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Athene (2004), goud op het EK in Dublin (2005), een gouden medaille op het wereldkampioenschap in Madrid (2006) - waar zij topscorer werd - en goud op het EK in Amsterdam (2009).Sylvia Karres

Sylvia heeft haar dromen kunnen bereiken, maar de weg ernaartoe was niet altijd even makkelijk: hard trainen, afzien, zichzelf kritisch bekijken en bewuste keuzes maken voor de sport. Tijdens haar hockeycarrière heeft Sylvia de opleiding HBO Pedagogiek afgerond en zich vervolgens gespecialiseerd in adviesvaardigheden.

Binnen de hockeywereld heeft Sylvia ervaring opgedaan met het coachen van jonge talenten in haar rol als captain van Amsterdam Dames 1. Om op topniveau te kunnen presteren heeft ze zelf de nodige obstakels en tegenslagen moeten overwinnen.

Rebekka Kadijk

Rebekka Kadijk is een van de bekendste beachvolleybalsters van Nederland. Al op zestienjarige leeftijd werd zij door haar zus Debora Kadijk het zand op getrokken en dit werd een succes.

Rebakka werd negen keer Nederlands Kampioen, behaalde vier keer Europees zilver Rebekka Kadijken won in 2003 een World Serie in China. Ze deed mee aan drie Olympische Spelen (Sydney 2000, Athene 2004 en Peking 2008). Rebekka heeft tientallen medailles gewonnen in het Europese circuit en is inmiddels zestien jaar actief op het hoogste niveau.

Naast het beachvolleybal heeft zij haar studie Commerciële Economie aan de Randstad Topsport Academie afgerond. Op dit moment is zij nog steeds actief als beachvolleybalster, maar combineert dit nu samen met een baan en zet zich ook als mentor in voor diverse sportorganisaties.

Ingrid Wolff

Ingrid Wolff is voormalig hockey international. Ingrid speelde tussen 1985 en 1992 meer dan honderd interlands als spits van Oranje. Zij werd Europees Kampioen (Londen, 1987), Wereldkampioen (Sydney, 1990), won brons op de Olympische Spelen (Seoul, 1988) en stopte met tophockey na de Spelen van Barcelona (1992).Ingrid Wolff

Mede door de ervaring met en ontwikkeling van haar eigen kinderen, waarvan er één actief is in de jeugdopleiding van Ajax, raakte Ingrid zeer geïnteresseerd in de belevingswereld van kinderen. Hun eigenheid intrigeerde haar. Wat denken ze, wat voelen ze, wat willen ze? En vooral ook, hoe kan zij in hun ontwikkeling steunen en helpen een gelukkig en krachtig mens te worden?

Ingrid besloot hierin verder te gaan en heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van kinderen in hun ontwikkeling op weg naar de puberteit en daarna. Ze helpt kinderen in hun kracht te komen en hun eigenheid te ontdekken. Ingrid volgde de opleiding Integratieve Kindertherapie aan de Academie voor Psychotherapie en heeft nu haar eigen praktijk in Amsterdam: JijbentJij. Daarnaast is Ingrid gepassioneerd trainer/coach van jonge hockeytalenten bij de hockeyclub Amsterdam.

De website van XCENT maakt gebruik van cookies. Lees verder voor meer informatie. sluiten